0

Feitencheck: kunnen zelftestkits voor het coronavirus de pandemie stoppen?

zelftest covid

Sommige Duitse gezondheidsfunctionarissen zeggen dat zelftestkits voor het coronavirus een lange weg kunnen gaan naar het indammen van de pandemie. DW onderzoekt die beweringen.
Karl Lauterbach, een volksgezondheidsexpert bij de sociaal-democraten, vertelde onlangs aan de Duitse publieke omroep WDR dat zelftestkits kunnen helpen om de pandemie te beteugelen. “Als het grote publiek regelmatig tests aflegt, bijvoorbeeld voordat familieleden of vrienden worden bezocht, kunnen we de infectieketens snel ontwrichten”, zei Lauterbach. Hij noemde zelftestkits ‘zeer betrouwbaar’ en zei dat ze ‘misschien niet alle gevallen detecteren, maar bijna alle besmettelijke’.

Is de bewering van Lauterbach juist? En wat moeten we weten over zelftestkits?

Hoe werken zelftests?

Snelle zelftests kunnen individueel en onafhankelijk worden afgenomen. Deze SARS-CoV-2-antigeentests kunnen overal worden uitgevoerd en vereisen geen apparatuur. Resultaten zijn beschikbaar 15 tot 30 minuten na het afleggen van de test. Sommige tests vereisen een mond- of neusuitstrijkje. Andere, recentere testkits, werken met speeksel- of ontlastingsmonsters.

Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse volksgezondheidsautoriteit, zegt dat teststrips met antilichamen antigenen binden, die een enzym activeren. Een positief resultaat geeft een zichtbare kleuring. De RKI zegt dat antigeen-zelftests bijzonder geschikt zijn voor het detecteren van hoge virale ladingen die bijzonder besmettelijk zijn.

Lees hier meer over de Nederlandse Corona thuistest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *