0

Beter niet de tijd tussen doses van de COVID-19-vaccins verlengen

corona vaccin tijd niet langer maken tussen vaccins

TORONTO – De Canadese topwetenschapper raadt af de tijd tussen doses van de COVID-19-vaccins te verlengen tot vier maanden bij senioren, met het argument dat het onderzoek er niet is om de vertraging voor die populatie en degenen met reeds bestaande aandoeningen te rechtvaardigen.

Begin maart heeft Canada’s National Advisory Committee on Immunization (NACI) een bijgewerkte richtlijn uitgegeven die aangeeft dat het interval tussen doses van de Pfizer-BioNTech-, Moderna- en AstraZeneca-vaccins kan worden verlengd tot vier maanden terwijl ze nog steeds effectief zijn.

De gewijzigde richtlijn leidde ertoe dat verschillende provincies, waaronder Ontario, Manitoba en British Columbia, de uitrol van vaccins hebben gewijzigd om meer leeftijdsgroepen op te nemen, maar het betekent dat afspraken met de tweede dosis verder worden uitgesteld dan de aanbevelingen van de fabrikant.

De belangrijkste wetenschapsadviseur van Canada, Dr. Mona Nemer, vertelde maandag aan Power Play van CTV News Channel dat studies hebben aangetoond dat het verlengen van het interval tussen doses een negatief effect heeft gehad op hun werkzaamheid, vooral bij senioren.

De goedkeuring van Health Canada voor de vaccins duidde aanvankelijk op een interval van 21 dagen tussen de doses van het Pfizer-BioNTech-vaccin, 28 dagen tussen de doses van de Moderna-versie en tot 12 weken tussen de doses AstraZeneca.

De NACI zei dat het tot de beslissing was gekomen om de intervallen te verlengen na bestudering van bewijs uit wetenschappelijk onderzoek en “werkelijke effectiviteit” die een hoog beschermingsniveau na een enkele dosis laat zien.

Gezien de problemen met de aanvoer van vaccins op dat moment, adviseerde de NACI dat het gunstiger zou zijn om het aantal mensen dat een enkele dosis krijgt te maximaliseren, in plaats van vast te houden aan doses voor een tweede afspraak.

Met de zelftest kun je nu zelf gaan testen op Corona.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *