De mogelijkheden van de PCR test

De PCR-test is een veelgebruikt onderzoek om het Coronavirus vast te stellen. Het wordt wijdverspreid gebruikt bij GGD-test locaties in Nederland. De afkorting PCR staat voor Polymerase ketting reactie.  Deze reactie heeft te maken met het kopiëren van DNA van mensen. Deze test is in de media veelbesproken, juist omdat hij op grote schaal wordt toegepast, waaronder ook in ziekenhuizen. Een test toont aan dat je op dat moment besmet bent met het coronavirus, of in ieder geval restanten daarvan in je lichaam hebt. Het zegt niets over hoe besmettelijk je op dat moment bent.

Op zoek naar gezondheidstesten? Kijk dan op Benelux-Medical.nl

pcr test

Voor- en nadelen van de PCR test 

Een groot voordeel van de test is dat deze gemakkelijk door een zorgmedewerker kan worden uitgevoerd en dat het resultaat zeer betrouwbaar is. Een ander voordeel van deze test is dat hij erg gevoelig is dat dus ook een klein hoeveelheid virus herkend wordt.  Het nadeel is dat de PCR test geen sneltest is en dat je dus even zult moeten wachten op de uitslag. Dit is doorgaans 24 tot 48 uur. Laboranten kunnen circa 600 PCR-testen per dag verwerken. Als de test positief is wordt er in dat lab een vermenigvuldigheidstest uitgevoerd waarbij het genetisch materiaal van het virus dat is gevonden wordt vermenigvuldigd.

Een PCR test wordt uitgevoerd door het afnemen van slijm middels een keel en neusswab (wattenstaaf). Deze worden vervolgens naar het laboratorium gestuurd en er wordt vastgesteld of er virus delen van Covid-19 in jouw lichaam zitten. Er is gedurende de Corona Pandemie regelmatig twijfel over de PCR-test ontstaan in de media. Zo werd er gesteld dat de PCR-test niet alleen een positieve uitslag geeft bij besmetting met Covid-19 maar ook bij een verkoudheid, doordat het ook andere virussen herkent. Dit is onjuist gebleken, de PCR-test toont aan dat genetisch materiaal aanwezig is van SARS-COV-2 en niet van een ander virus. 

Kent dit onderzoek afwijkingen? 

Hoe groot is nu de kans dat een PCR-test een foute uitslag aangeeft? Er is altijd een bepaalde foutmarge. De test kan onbetrouwbaar zijn als direct na de besmetting een onderzoek wordt gedaan, dit omdat het Coronavirus zich dan nog niet heeft opgebouwd in het lichaam. Ook te lang wachten met testen kan hetzelfde probleem opleveren. Als er bij een onderzoek te weinig slijm is afgenomen dan kan de test ten onrechte een negatief resultaat geven. Tenslotte is het zo dat virus delen nog enkele weken in je lichaam kunnen blijven, terwijl je eigenlijk al niet meer besmettelijk bent en/of ziekte klachten vertoond. Toch kan de PCR-test dan een positieve uitslag geven.

Corona thuistest populair aan het worden

De Corona thuistest is heel populair aan het worden. Deze thuistest kun je online bestellen en zelf thuis gebruiken. Ben je zien, dan biedt de zelftest een uitkomst. Je hoeft namelijk nergens naar toe.