Corona LAMP test

De LAMP-test biedt snel uitsluitsel over corona – Voor veel Nederlanders zal de PRC-test als de meest bekende coronatest in de oren klinken. Gerelateerd aan de PRC-test is de zogeheten LAMP-test, waar er in de basis gebruik wordt gemaakt van dezelfde techniek van multiplicatie maar waarbij dit proces wordt versneld om een sneller resultaat te krijgen. De handeling kan eenvoudig op locatie worden uitgevoerd maar wordt ook steeds meer toegepast bij teststraten in Nederland. Hier gaan we in op de uitvoering van de LAMP-test, hoe betrouwbaar deze is en hoe je een test kunt laten uitvoeren.

De mogelijkheden van de LAMP-test

Een LAMP-test maakt gebruik van de PRC-techniek die is uitgevonden in de Verenigde Staten. Hierdoor kan een kleine hoeveelheid materiaal duizenden malen worden vermenigvuldigd waardoor er met zekerheid kan worden geconcludeerd of er al dan niet bestanddelen van het Corona virus in het lichaam aanwezig zijn. De betrouwbaarheid van een onderzoek is zeer hoog. Er bestaat een foutmarge maar die is bij deze test bijna verwaarloosbaar.

Een belangrijke voorwaarde is hierbij wel dat de test goed wordt uitgevoerd en dat er voldoende materiaal wordt afgenomen. Als er niet voldoende materiaal wordt afgenomen dan kan de test onbewust niet correct worden uitgevoerd waardoor er ten onrechte een negatieve uitslag wordt gegeven. Gelukkig komt dit zelden voor omdat medewerkers precies weten wat nodig is en altijd voor zekerheid zullen gaan.

Ook is het belangrijk om te weten dat bij de LAMP-test er een positieve uitslag kan volgen terwijl je misschien al enkele weken eerder corona hebt gehad. Dit komt doordat het corona virus nog wekenlang aanwezig blijft in het lichaam. Het is goed mogelijk dat je dan al niet meer besmettelijk bent en/of geen klachten meer hebt. Wel zorgt dit ervoor dat het onderzoek ook effectief is als je geen klachten hebt maar je toch wilt laten testen.

 

Hoe kan ik een LAMP-test laten uitvoeren?

De LAMP-test wordt steeds populairder in Nederland, al blijft de PCR-test in de teststraten de meest gebruikte test. Het onderzoek is ook particulier verkrijgbaar en de medewerkers die de tests uitvoeren zijn specifiek opgeleid voor dit doel. Hoewel de test daarmee nog steeds gevoelig blijft hoeft er geen angst te zijn voor schade of klachten. Het is wel normaal om na de ingreep even tranen in de ogen te hebben en misschien wat verkouden te zijn. De externe omstandigheden zijn bij een LAMP-test in principe irrelevant waardoor het ook vanuit de auto kan worden uitgevoerd.