Corona adem test

Dit is wanneer een adem test bij corona wordt uitgevoerd – Een adem test kan aan de hand van jouw ademhaling controleren of je het Coronavirus in jouw lichaam hebt. Het gaat hier om een sneltest die binnen een paar minuten een uitslag geeft en waarvoor je uitsluitend enkele keren in het apparaat moet ademhalen. Vervolgens wordt jouw uitslag gecontroleerde aan de hand van duizenden profielen. Wij vertellen hier wanneer deze test kan worden uitgevoerd en wat de mogelijkheden ervoor in Nederland zijn.

corona ademtest

Wanneer kan een adem test worden uitgevoerd 

Een adem test kan in principe altijd worden uitgevoerd, behoudens twee belangrijke voorwaarden. Allereerst kunnen externe factoren, in het bijzonder de bestanddelen in de lucht in de omgeving, jouw adem beïnvloeden. Het is daarom niet mogelijk om het onderzoek in de auto te doen, omdat uitlaatgassen van invloed zijn op de uitslag. Er wordt nog steeds onderzoek verricht naar invloeden van buitenaf maar de adem test wordt nu in de vorm van een lopende teststraat gebruikt.

Verder is het zo dat het vooralsnog niet bekend is of de adem test ook een betrouwbare uitslag kan leveren bij kinderen. Het is belangrijk om daarbij te vermelden dat de test in een andere vorm al langere tijd gebruikt worden om aandoeningen van de longen vast te stellen bij kinderen. Toch wordt de test vooralsnog niet wijdverspreid gebruikt bij minderjarigen omdat er geen garanties kunnen worden afgegeven.

De adem test is bij uitstek geschikt voor gebruik in de horeca, bij grote evenementen en op scholen en universiteiten. De uitslag is immers binnen een paar minuten bekend en de klant kan zo toegang krijgen tot een publieke ruimte. Het enige nadeel hierbij is dat als de computer op basis van de analyse de uitslag niet kan worden berekend er ook geen diagnose kan worden gesteld en een coronabesmetting niet kan worden uitgesloten. Er zal dan alsnog een PCR-test moeten plaatsvinden en dit kan niet op locatie plaatsvinden.

Een ademtest kan ook worden uitgevoerd in Nederland

De ademtest gaat worden ingevoerd bij testlocaties in Nederland. Zo kan vooraf een groot deel van de personen worden gefilterd die duidelijk geen corona hebben. Daarnaast zullen er ook mogelijkheden zijn bij festiviteiten en op vliegvelden. Het lijkt vooralsnog dus niet het geschikt middel voor basis- en middelbare scholen en er zal altijd rekening moeten worden gehouden met de kwaliteit van de lucht om externe invloeden te mijden. Hoe dan ook vormt de adem test een goed alternatief voor bestaande methodes zoals de PRC-test en LAMP-testen.

Zelf thuis op Corona testen

De ademtest kun je niet thuis gebruiken, maar de Corona zelftest wel! De thuis tester kun je online bestellen en thuis gebruiken. Hiervoor hoef je de deur niet uit, en is de kans dat je andere mensen onderweg besmet ook niet aan de orde.